Tekirdağ Şafak Gazetesi

ASLAN “İSTANBUL’A SÜTMATİK KURACAĞIZ”

ASLAN “İSTANBUL’A SÜTMATİK KURACAĞIZ”
06 Kasım 2019 - 11:12

ASLAN “İSTANBUL’A SÜTMATİK KURACAĞIZ”

Tekirdağ’da Üretilen Süt İstanbul’da Günlük Satılacak

Tekirdağ Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rıza Erenler, Köşe Yazarı Nuri Yaşar ve Tekirdağ Şafak Gazetesi Muhabiri Adil İbiş, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan’ı makamında ziyaret ederek Tekirdağ’da tarım konusunu  masaya yatırdı.

“Tekirdağ’da Tarımın Son Durumu ?” başlıklı yazı dizimizin ikinci bölümünü siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

Tekirdağ’ın üzümü meşhurdur. Tekirdağ’da üzüm üretiminin azalma sebebi nedir ? Bunun yanında zeytin ve kiraz üretimi alanında çalışmalarınız neledir ?

Tekirdağ’da üzüm azalırken zeytin üretimi artıyor. Sebebi ise üzüm her zaman şehre yakın yerlerde yetiştirildiği için kentlerdeki büyüme ilk önce üzüm bağlarını etkiliyor. İlk elden çıkan araziler üzüm bağları oluyor. Bu nedenle Tekirdağ’da üzüm üretimi gün geçtikçe azalmaktadır. Şehrimizde üzüm denilince akıllara Şarköy gelir. Şarköy’de bile şu anda üzüm bağlarının sayısı azalırken zeytin üretimi artmaktadır. Bunun başlıca nedenleri ise zeytin uzaktan kumanda edilebilir. Yani çok işçilik gerektirmez. Üzüm yetiştirmek biraz daha meşakkatlidir. Bir de Şarköy’de İstanbul’dan ve çevre illerden yatırımlık arazi alanlar çok oluyor. Adam gelmiş İstanbul’dan araziyi almış öyle bırakıp gitmiş. Hiç İlgilenmiyor. Yan tarafında ki arazide bizim üreticimiz üretim yapmaya çalışıyor. İstanbullu arazi ile ilgilenmediği için oradaki hastalıklar bizim üreticimize sıçrıyor. Ne oluyor verim düşüyor.  Biz üreticimizi desteklemek için 100 Binin üzerinde zeytin,üzüm ve kiraz fidanı dağıttık.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı programlarda şunları ifade ediyor. Bazı gıda maddelerini Antalya gibi uzak illerde almak yerine, kendi yetiştirmek istiyor yada yakın illerden almak istiyor. Sizin İstanbul’u beslemek konusunda yaptığınız çalışmalar nelerdir ?

İstabul’un da Tekirdağ’ın da tek kurutuluş yolu budur. Tekirdağ İstanbul’u beslemek zorunda. Ziraat’te bir kanun vardır. En çabuk bozulacak olan ürün pazara en yakın noktada üretilmelidir. Yani bu nedir süt. Sütü günlük burada üreteceksin. Meyveyi sebzeyi sana en yakın yerde üreteceksin. Örneğin Bursa’dan yada Antaya’dan şeftali geliyor. Şeftali ezilebilen bir mahsul bu yüzden tek sıra kasalarda geliyor. Az az geliyor ve maliyeti de yüksek oluyor. İstanbul’a gelen kamyon boş dönüyor. Bunlar hep maliyeti arttırıyor. Tüm bunları hesaplarsan bizim bu meyve sebzeyi ucuz yeme şansımız yok.  Bizim bu konuda projelerimiz hazır. Biz Ekrem beye ilk etapta üç adet proje sunduk. İlk önce et ve süt problemini çözelim. Daha sonra meyve sebze ihtiyaçlarında üreticimizi destekleyerek İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılayalım.  Biz İstanbulla çalışmak zorundayız İstanbul’da bizimle çalışmak zorunda. İstanbul şuanda 15 Ocak’a kadar sütünü İzmir Tire’den alacak. Sonra biz devreye gireceğiz. Tekirdağ’da günde 1000 ton süt üretiliyor.  İstanbul’a günde 100-200 ton arası sütü rahatlıkla satarız. İstanbul’da işlenmemiş sokak sütü günlük olarak 250 ton satılıyor. Biz İstanbul’un belirli semtlerine sütmatik sistemi kuracağız. Tekirdağlı üreticiden aldığımız sütü İstanbul’da satacağız.

ÖZEL HABER – ADİL İBİŞ

UZAY YAYINCILIK LTD. ŞTİ. AİTTİR Mobil Site