Tekirdağ Şafak Gazetesi

      CORONA VİRÜS: MALİYEDE PANDEMİ

      CORONA VİRÜS: MALİYEDE PANDEMİ
Hüseyin Bilgin( [email protected] )
07 Nisan 2020 - 11:33

Hüseyin BİLGİN (Vergi Müfettişi-Ankara)

            CORONA VİRÜS: MALİYEDE PANDEMİ

Sevgili okurlarım; uzun süredir sizleri mali ve ekonomi alanlarında bilgi sahibi yapamadım. İşlerin yoğunluğu yazılarımın aksamasına neden oldu. Tabi önceliğimiz işimiz. Sonrasında boş vakit kalması halinde siz okurlarımı naçizane bilgilendirmeye çalışacağım.

Çin’ nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan Koronavirüs (COVID-19) salgını ile tüm dünya yoğun bir şekilde savaşmakta ve buna ilişkin birçok tedbirler almaktadır. Bu tedbirler kapsamda en önemlisi izole bir şekilde evde kalmamızdır. Peki, evde kalacaksak verilmesi gereken beyannameler ile ödenmesi gereken vergi borçları ne olacak? Bu durumda mükelleflerimiz, muhasebecilerimiz ne yapacak büyük bir problem oluşturmaktadır.

Vergi idaresi bu konu ile ilgili 518 saylı Vergi usul Kanunu Genel Tebliğini yayınlamış ve Koronavirüs salgınını mücbir sebep görerek bazı sektörlere kolaylıklar getirmiştir. Aşağıda belirteceğimiz bu sektörler için KDV ve muhtasar beyannameleri ile Form Ba-Bs bildirimlerini 27 Temmuz’ a ertelenmiştir. Ayrıca nisan, mayıs ve haziranda aylarına ait KDV ve muhtasar beyannamelerine ilişkin ödemeleri de 6’şar ay uzatılmıştır.

Söz konusu tebliğ hükümlerinde yer alan mücbir sebep halinden faydalanacak sektörler ve mükellef grupları şöyle sıralayalım:

1- Perakende Ticaret ve Alışveriş Merkezleri: Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı, halkla ilişkiler faaliyetleri ve benzeri her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar.

2- Demir Çelik ve Metal Sanayisi: Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı.

3- Otomotiv: Otomobil, kamyon, kamyonet, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı, toptan ve perakende satışı ile otomotiv yan sanayisi,

4- Lojistik-Ulaşım: Hava, kara, demir yolu, deniz ve her türlü suyolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri.

5- Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri: Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler.

6- Konaklama: Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler.

7- Yiyecek ve İçecek Hizmetleri: Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler.

8- Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri: Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı, satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı.

9- Etkinlik ve Organizasyon: Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikâh salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.

10- Sağlık Hizmetleri: İnsan sağlığına yönelik hastane hizmetleri, diyaliz merkezleri, özel hekimlik faaliyetleri, diş hekimliği faaliyetleri, yatılı bakım faaliyetleri, tıbbi laboratuvar hizmetleri gibi sağlık faaliyetleri.

11- Mobilya İmalatı: Sandalye, koltuk, kanepe, çekyat, divan ve benzerleri ile iskeletlerinin imalatı, büro ve mutfak mobilyaları imalatı, yatak imalatı, yatak odası, yemek odası, banyo dolabı, genç ve çocuk odası takımı, gardırop, vestiyer gibi mobilyaların imalatı.

12- Madencilik ve Taş Ocakçılığı: Taş kömürü, linyit, uranyum, krom, nikel, alüminyum gibi madenlere yönelik faaliyetler ile mermer, granit ve taş ocakçılığı gibi madenciliğe yönelik faaliyetler.

13- İnşaat: Bina projelerinin geliştirilmesi, ikamet amaçlı binalar ile ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, binaların yeniden düzenlenmesi ve yenilenmesi faaliyetleri, yıkım işleri, ısıtma, havalandırma, soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin kurulumu, binaların iç ve dış boyama ve işleri, duvar ve yer kaplama gibi bina inşaatı ile özel inşaat faaliyetleri.

14- Endüstriyel Mutfak Ekipmanları: Demir, çelik, alüminyum ve bakırdan sofra ve mutfak eşyalarının imalatı gibi endüstriyel mutfak ekipmanlarının imalatı.

15- Araç Kiralama: Motorlu kara taşıtlarının ve arabaların kiralanması.

16- Basılı Yayın ve Matbaacılık: Ders ve çocuk kitaplarının, gazetelerin, dergi ve süreli yayınların yayımı gibi basılı yayın hizmetleri, gazetelerin, dergilerin ve süreli yayınların basım hizmetleri ve ciltçilik gibi hizmetler.

Diğer taraftan İçişleri Bakanlığınca alınan tedbirler uyarınca 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefi vatandaşlarımızın beyanname verme ve vergi borçlarını ödemeleri sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarihe kadar ertelenmiştir. Bu durum aynı şekilde muhasebeciler içinde geçerlidir. Bu kişiler de mücbir sebep dönemine ilişkin verilemeyen beyanname/bildirimlerin verilme süreleri ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin son günü, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15. günün sonuna kadar uzatılmıştır. Süre uzatımına ilişkin herhangi bir başvuruya gerek bulunmamaktadır.

Mücbir sebep halinin varlığında vergi henüz tahakkuk etmediğinden gecikme zammı uygulanmaz. Ayrıca beyanname verilmedi diye de vergi cezası kesilemez.

Gerek ekonomi gerekse mali alanda daha fazla tedbirler mutlaka gelecektir. Hep birlikte bu süreci yürütmek zorundayız. Evde kalarak, temizlik kurallarına uyarak sağlığımızı korumalıyız. Korumalıyız ki sevdiklerimizle daha nice güzel günler görelim. Kalın sağlıcakla.

“Soru ve Görüşleriniz İçin İletişim Adresi: [email protected]

 

UZAY YAYINCILIK LTD. ŞTİ. AİTTİR Mobil Site