TEKİRDAĞ’DA TARIMIN SON DURUMU ?
HACI ASLAN “TEKİRDAĞ ÇİFTÇİSİNİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”
Tekirdağ Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rıza Erenler, Köşe Yazarı Nuri Yaşar ve Tekirdağ Şafak Gazetesi Muhabiri Adil İbiş, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan’ı makamında ziyaret ederek Tekirdağ’da tarım konusunu masaya yatırdı.
“Tekirdağ’da Tarımın Son Durumu ?” başlıklı yazı dizimizin ilk bölümünü siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz ?
Adım Hacı soyadım Aslan buralı değilim ama 30-40 senedir Tekirdağ’dayım. Kamudan İl Tarım Müdürlüğü’nden emekliyim. Ziraat Mühendisiyim. Evliyim 2 çocuğum var. Eşimde meslektaşımdır. Ziraat Mühendisi kendisi. Bakanlık planlamada görev aldım. Devlet beni Fransa’ya tarım alanında eğitim almak gönderdi. 2014 seçimlerinde Büyükşehir Belediye yasası 6360 sayısı kanun yasalaştıktan sonra bazı görevler belediyelere devredildi. Dolayısıyla belediyeler tarımla ilgilenir hale geldi. Kadir Albayrak ile memuriyet yıllarından tanışıklığımız olduğundan dolayı beni göreve davet etti ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı olarak görevlendirildim.
Büyükşehir Belediyesi’nin tarımda yer alma süreci nedir ?
Tarım ana sektörlerden biridir. 6360 sayılı belediyeler kanunun hızlı hazırlanmasına rağmen yararlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü kanunda şöyle bir madde var. Büyükşehir ve İlçe belediye başkanlıkları tarım konusunda her türlü faaliyette ve hizmette bulunabilir. Böyle olunca biz bu maddeye dayanarak tüm faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Tekirdağ’da arazilerin son durumuna göre ekilen dikilen arazilerde ayçiçeği, soğan, karpuz, kiraz ve üzüm öncelikli ürünler arasında bu ürünler hakkında Tekirdağ ile ilgili bilgi verir misiniz ?
Tekirdağ’ın beş önemli vizyonu var. Turizm, Sanayi, Tarım, Üniversite, Lojistik. Tekirdağ Türkiye geneline göre tarım alanında çok şanslı bir şehir. Tekirdağ’ın iklim yapısına baktığımızda yağış, sulama, toprak yapısı, makine varlığı gibi konularda Tekirdağ çok önde. Örneğin buğdayda biz 600 kilo civarı verim alırken dönümünde, Türkiye’de ortalama 300 kilo civarında Tekirdağ’ın toprakları bu açıdan çok değerli . Tekirdağ’ın 6 Milyon dönüm arazisi var bunun 4 Milyonun da tarım yapılıyor. Bu 4 Milyonunda 2 Milyonunda buğday yetiştirmekteyiz. Ayçiçeğinin üçte biri Trakya’da üretilir. Türkiye’de uygulanan yanlış politikalar yüzünden Tekirdağ çiftçisi Buğday ve Ayçiçeği üretimine mahkum edilmiştir. Buğday ve Ayçiçeği’nin alım garantisi var pazarı var. Trakya insanı riske girmeden sadece bu ürünleri ekiyor. Hemen yanı başımızda İstanbul gibi koca bir dünya var ve biz oraya hiçbir şey satamıyoruz. İstanbul’un her türlü pisliğini biz çekmemize rağmen İstanbul’a biz bir şey veremiyoruz. Sadece yeni yeni süt satmaya başladık. Tekirdağ’ın İstanbul’a daha çok ürün vermesi gerekiyor.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarımın neresinde hedefleri neler ?
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bizim öncelikli hedefimiz Tekirdağ çiftçisini bir araya getirmek. Ortak bir çatı altında toplamak bunu kooperatifçilik gibi düşünün. Herkesin bir birinden haberdar olduğu bir sistem. Maalesef ülkemizde ve bölgemizde kimin hangi köyde hangi tarlasına ne ektiği belli değildir. Soğan para yaptığında herkes bir sonraki sene soğan eker soğanın fiyatı dibe vurur. Bu şekilde bir üretim politikası yapılmaz. Aynı köydeki insanların bile ne ektiğinden haberi yok. Biz bu duruma son vermek istiyoruz. Yazı dizimizin devamı 6 Kasım Çarşamba günü gazetemizde yer alacak. ADİL İBİŞ